Jobba som fotograf

Jobba som fotograf

Många människor älskar att fotografera och drömmer om att jobba som professionell fotograf. Visst vore det en dröm att kunna leva på sin hobby? Här kan du läsa om olika fotografjobb och vad du kan behöva tänka på om du vill arbeta som anställd fotograf eller frilansfotograf. Som frilansfotograf kan man känna sig mer fri att åta sig de uppdrag man vill, men man kan istället behöva jobba mer för att få in fotojobb. Speciellt i början innan man knutit kontakter och skaffat sig både nätverk och ett gott rykte.

Photographers_by_Augustas_Didzgalvis

Fotografera vadå?

Det finns mängder av olika typer av fotografer. På tidningar och tidskrifter arbetar fotografer och ibland fotograferar journalisterna själv till sina reportage. Om man vill arbeta som frilansfotograf, exempelvis för tidningar och magasin, gäller det att man knyter kontakter och bygger upp en bra portfolio där man visar upp vad man kan, vilken stil man har och om man har någon särskild nisch på sina bilder.

Är man en duktig fotograf kan man även välja att fotografera exempelvis djur, barn, familjeporträtt och händelser som exempelvis bröllop, dop och baler. Börja med att fotografera vänner och bekanta för att träna upp dig. Även om du har erfarenhet och talang kan du alltid bli bättre, och även den privata frilansaren bör ha en personlig portfolio för att potentiella kunder ska kunna bilda sig en uppfattning om hur du fotograferar.

Vad behöver man mer tänka på?

Förutom att vara en bra fotograf behöver du kunna någon form av bildbearbetning och redigering. Även de bästa bilderna behöver ibland bearbetas. Om du ska ta betalt för dina tjänster ska inkomsten redovisas och tas med i deklarationen, antingen som en hobbyverksamhet eller om du tar fotojobb i större skala som ett företag. Då behöver du registrera företaget hos Skatteverket och få en F-skattsedel. Om du behöver hjälp med factoring finns det specialiserade företag som sköter den biten åt dig. Likaså om du behöver hjälp med bokföring och redovisning. Innan du startar upp din verksamhet behöver du göra en affärsplan, kontrollera hur marknaden ser ut och göra en budget för att räkna på om företaget kan bli lönsamt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *