Inred innovativt med foton och tavelhyllor

Om du tycker att det är kul med inredning och att fota finns det många metoder att göra hemmet vackert och inspirerande. Det mest klassiska sättet att sätta upp bilderna på är att först rama in dem och sedan spika upp dem på väggarna. Visst är det snyggt men det gäller att ta rätt mått, hålla perfekt avstånd mellan ramarna och se till att inget hamnar på sniskan.

Ett annat enkelt men också mer kreativt sätt att inreda med dina foton på är att skaffa hem en tavelhylla eller två, och sedan låta fantasin flöda fritt. Även här är det viktigt att hyllan sätts upp rakt, men det är bara en sak i stället för ett antal olika bilder. När tavelhyllan väl är uppsatt är det bara att börja experimentera med diverse kombinationer och du kan variera hur mycket du vill.

Välj rätt tavelhylla

Det första du bör tänka på är att välja rätt format och utseende på din tavelhylla. Det finns mindre modeller som är runt 40 cm och större som är över en meter. Vill du ha en extra lång hylla kan du sätta upp två eller flera bredvid varandra. Tavellisten kan vara helt naturlig i trä eller i svart/vitt, men du kan självfallet måla om den i vilka färger och mönster du vill. Eftersom du kommer kunna ha många olika bilder och föremål på hyllan är det klokt att framförallt välja en list som passar i det rum den ska sitta.

Kombinera bilder och föremål

När tavelhyllan väl sitter på sin plats kan du nu börja dekorera efter hjärtats lust. Du kan variera och göra om hur mycket du vill och slipper tänka på allt som har med mått, hammare och spik att göra. Det går också alldeles utmärkt att sätta upp olika format och material, exempelvis bilder som är tryckta på canvas eller foton som du ramat in med passepartout. Sätt upp en rad miniatyrbilder som föreställer bladen på olika växter och träd eller blanda naturbilder med små vaser med torkade blommor i. Ta porträtt på hushållets alla medlemmar och rama in dem i stigande storlek beroende på ålder, eller ställ upp ett antal svartvita foton på dina favoritplatser i världen. Har du varit på många resor kan du ställa en liten souvenir bredvid varje foto; ett mini-Eiffeltorn bredvid Parisbilden och en snöglob bredvid fotot från skidresan. Eller varför inte göra olika utställningar efter varje besök på ett museum eller en fotorunda som du gjort i stan eller på landet? Är du på väg att bli förälder? Sätt upp några tavellister i barnrummet och dekorera dem med små gosedjur. När barnet är fött kan du sedan successivt sätta bilderna du tar på det mellan djuren. Det är just det som är så kul med en tavelhylla då det är enkelt att byta föremål och placering närhelst du känner för det.