Konstnärliga foton på canvas

Det är saker som foton och tavlor som gör ett hem extra mysigt och personligt. Med hjälp av bilder fylls din bostad med minnen, upplevelser, drömmar och skönhet. Ett foto på dina favoritblommor eller en tavla föreställande en plats du en dag skulle vilja besöka är bara några alternativ du kan dekorera med. Valet är ditt.

Om du uppskattar fotokonst är det enkelt att inreda med posters och billiga canvastavlor med motiv som faller dig helt i smaken. Det kan vara landskap eller städer, djur eller människor, barn- eller texttavlor. Du kan också välja helt abstrakta teman och bilder i färg eller svartvitt. Välj motiv som passar din personlighet och bostad och var inte rädd för att bryta mot normerna; ibland kan en svartvit bild i ett minimalistiskt hem bli extra intressant med en röd ram.

Skapa egen konst

Oavsett om du är konstnärligt lagd eller ej kan du också skapa din egen fotokonst till hemmet och det räcker faktiskt med att du har en kamera i mobilen. Har du ingen som helst erfarenhet i att fota kan du enkelt läsa på lite, exempelvis om hur du lyckas med porträtt eller hur du kan experimentera med vinklar för att få intressanta och unika resultat.

Har du gamla bilder som du skulle vilja förstora och rama in finns det idag appar som kan hjälpa dig rädda dem eller göra dem snyggare igen. Med tiden bleks alla fotografier och det är lätt att de utsätts för repor och slitage om de bara ligger och skräpar i en låda. Många väljer idag att scanna och digitalisera gamla foton för att de ska bevaras så väl som möjligt. Det är också viktigt att skapa bra backup på de bilder du tar nu för att inte förlora dem om datorn går sönder.

Välj rätt tryck och ramar

När du har valt vilka motiv du gillar bäst är det dags att trycka dem. Även här finns det många val, och idag kan du trycka dina foton på i princip vilka material som helst. Ska du rama in fotona är det bäst att välja papper. För extra skärpa och intensiva färger bör du välja glansiga alternativ men tänk på att dessa bilder kommer reflektera ljus mer och därför kräver neutral belysning. Med ett matt fotopapper blir bilderna inte lika intensiva men däremot slipper du blänket. Ramen spelar också stor roll då den kan upphöja eller distrahera fotot beroende på färg och form. En färggrann bild blir ofta bäst med en neutral ram medan ett gammalt svartvitt foto ofta blir snyggt med en snirklig ram i trä eller metall.

Canvas är ett fantastiskt material av flera anledningar. Canvastavlor ger bilder en mer konstnärlig och tidlös kvalitet och kan användas för alla typer av teman. Dessutom är det här materialet mer förlåtande än fotopapper då bilderna inte behöver vara lika knivskarpa. Du kan sätta upp canvastavlor med eller utan ramar och det går lika bra att ha dem på ett bord, i en bokhylla eller uppsatt på väggarna.