Fotografera i mörker

Du lär dig bäst genom att fota.

Att fotografera i mörkret kan vara mycket givande för den intresserade eftersom kameran kan ge oss möjligheten att se vår omvärld i ett helt annat ljus. Vad är det som man kan fota i mörkret då? Jo, många skulle nog säga att att den vackra stjärnhimmeln är det bästa att fota i mörkret men det finns många andra platser som kan vara spännande att fota i mörkret såsom djurs aktiviteter, en vacker naturmiljö, en kust där vågorna sköljer in, en storstad med gnistrande skyskrapor eller fyrverkerier vid nyår. Man behöver dock vara medveten om att man behöver rätt utrustning och rätt teknik inställd i kamerorna för att det ska fungera. Det behöver dock inte vara så svårt som du tror. I detta blogginlägg kommer vi att ta upp några knep på hur du kan fotografera i mörkret med riktigt snygga bilder som slutresultat, som du även kan sälja vidare till andra.

Tips på hur du fotar i mörkret

Många som vill fota i mörkret önskar att fånga ett norrsken på bild, men vad är ett norrsken för något och när kan man få chansen att fota detta? norrsken är ett naturfenomen som uppstår när solens strålning når jorden. Redan vid 20 mils avstånd ser vi hur de första elektronerna lyser upp i en röd färg. När de fortsätter ner mot jorden så krockar de med kväveatomer som gör att vi då ser en blå färg. Därefter krockar elektronerna med syreatomerna och då ser vi den vanligaste färgen; grönt. Den sista färgen är lila som vi ser när de är som närmast jorden, alltså ungefär 10 mil från jordens yta. Det vackra med norrsken är att detta fenomen sällan står still utan de rör sig sakta men säkert och går att se under hösten och vintern. Allt som du behöver är alltså en klar himmel för att du ska vara säker på att du kan se det under de mörka månaderna av året. Även om det är vanligast i norr så förekommer det ibland vid enstaka tillfällen även i Stockholm eller andra städer.

Så här ställer du in kamerans inställningar

Hur får man till riktigt bra bilderna då? Jo, för det första behöver du ha en digital systemkamera. Det finns både för mellansegmentet och toppsegmentet. Med dessa kan du sedan kontrollera bländare, tid och ISO vars inställningar du behöver bekanta dig med. Dessa tre påverkar din bild på olika sätt. Du kommer behöva ställa in din ISO på ett så högt värde som möjligt, men inte för mycket då det finns det risk att bilden blir för kornig som inte ser snyggt ut. Ställ in slutartiden på en tid som är relativt långsam. Bländaren kan du testa dig fram med; viktigast här är att du testar att ändra ISO och slutartiden för att se till att bilden blir så som du önskar dig. Kanske är du en hobbyfotograf som vill börja tjäna pengar på dina foton? Då kan det vara bra att veta att påsar med tryck ger bra reklam så varför inte testa att trycka dina bilder och sälja dem online?