Fotografera kläder

Inom fotografi finns det många olika sorters genrer och motiv som till exempel porträtt, landskap, mode och industri och det är vanligt att fotografer specialiserar sig inom vissa områden. Avgörande faktorer för vilken genre en fotograf föredrar att röra sig inom beror dels på det egna intresset, dels på den kommersiella aspekten. För den som lever på sitt fotograferande är det viktigt att tycka om sitt jobb men också att kunna sälja sina alster.

Att fotografera kläder kan tyckas vara en enkel sak, men faktum är att det finns oerhört mycket att tänka på för att bilderna ska bli bra. Till skillnad från till exempel porträttfotografi, där man kan leka med färg och svartvitt, ljus, skuggor och olika uttryck så går klädesfotografi ut på att göra plaggen rättvisa. När stora klädföretag som franska Busnel visar sina kläder på hemsidor och för pressen är det därför A och O att avbilda dem så nära verkligheten som möjligt, och här är det fotografens jobb att realisera det.

Färg och form

Alla klädesplagg har olika nyanser av färger som spelar mycket stor roll för hur populära de kommer att bli. Varje säsong har sina trender och då de flesta människor har egna färg-favoriter kan just kulören vara avgörande för huruvida de kommer att köpa ett plagg eller inte. Som fotograf måste man därför fota plaggen i de bästa ljusförhållandena och en bra tumregel är att komma ihåg att färg gör sig bäst i naturligt ljus, till exempel utomhus eller vid fönster, vid tidpunkter då solen inte står rakt upp på himlen. Sämsta ljuset är det som kommer ifrån glödlampor, då de ofta ger ett konstlat, gulaktigt sken som förvränger hur färgerna ser ut. För fotografer är läran om färgtemperatur en vetenskap som inte bör ignoreras.

Miljö och modeller

Även miljön man fotar i spelar roll för hur klädesplaggen presenteras och då trenderna för tillfället handlar mycket om vintage och att återuppliva 60- och 70- men också 80-talet bör bilderna reflektera det. Ska plaggen fotograferas på en modell bör därför hela stylingen gå i rätt tidsanda, så att saker som frisyrer och smink passar in i stilen. Bland de hetaste plaggen just nu är de som är virkade och handgjorda och de gör sig bäst på modeller med naturliga frisyrer och mindre smink, medan 80-tals stilen inbjuder mer extrema accessoarer och stora hår med slingor i neon.

Detaljer och jämförelse

Som fotograf bör man tänka på att även ta bilder på plaggens detaljer, särskilt om de består av unika saker som en speciellt utformad krage, annorlunda knappar eller en typ av mönster eller textil som endast uppfattas i närbild. Man bör heller inte glömma baksidan.

När fotona väl är tagna är det också viktigt att jämföra slutresultatet med verkligheten, och det görs enklast genom att man har plagget framför sig då man sitter vid skärmen.