Hur ska du komponera ditt fotografi?

Vi kan alla vara fotografer i dag. Med vår smarta telefon, vår nya digitalkamera eller varför inte med en polaroidkamera. Att fotografera är i dag mer tillgängligt på grund av den teknologiska och digitala utvecklingen. En fotograf behöver i dag inte ha kunskap om hur den analoga kameran använder fotorullar som ska framkallas i mörkerrum. I dag kan man bara sätta på ett fotofilter digitalt i sin mobiltelefon och bilden har plötsligt fått massa effekter.

Men trots att fotografi är så tillgängligt, är det fortfarande många små enkla tips som många missar. De grundläggande kunskaperna gällande hur man tar ett bra fotografi kan undgå den bästa hobbyfotografen. Därför kommer den här artikeln att ta upp flera bra tips gällande hur du ska komponera för dig som vill bli bättre på att ta ett fotografi, vare sig du fotograferar med din smarta telefon eller digitala kamera.

Vad ska du fota?

Vad är det som är fokus för din bild? Är du ute och reser och ska ta en landskapsbild, fotografera ett par vackra förlovningsringar i vitguld för din hemsida om smycken, eller är du på jakt efter att få till det bästa porträttet av din bästa kompis? Beroende på vad du ska fota behöver du tänka på hur bilden ska komponeras.

Komposition

Bildens komposition kan antingen stjälpa bilden eller göra en bild perfekt! För att illustrera detta är det enklast att ta ett exempel om hur du tar en bra porträttbild. A och o är att ha en ren bakgrund bakom den eller det som du ska fotografera. Se till att inte ha något som sticker upp ur personens huvud. Ställ inte en person framför ett träd eftersom detta kan leda till att en gren sticker upp under en persons näsa i bakgrunden. Ställs en person framför en husvägg är ett typiskt misstag att missa avloppsrör, vilket kan leda till att ett rör ser ut att sticka ut bakom personens huvud. Istället leta efter en så ren bakgrund som möjligt.

En vit eller ljus vägg är därför att föredra. Ett annat alternativ är att hitta något i bakgrunden som ger personen en visuell ram. Kanske kan du ställa personen framför en dörr? Låt då personen ta ett steg framför dörren, så att personen inte smälter in i bakgrunden. Vad som är bra att tänka på är att ha en så lugn bakgrund som möjligt. Det som ska ta plats i bilden är personen för ditt fokus, den person som du tar ett porträtt av.

Eftersom det är mycket enklare i dag att redigera bilder i bearbetningsprogram på telefonen eller datorn, är det viktigare att kompositionen blir bra än att ljuset blir perfekt. Ljus går att ändra i efterhand, men det är svårare om du missar att fotografera en persons arm eller hand eftersom detta är svårt att lägga till i efterhand.