Fotografera med mobilkameran

Att ha vackra foton som minne eller för att dela på sociala medier är alltid kul. Alla har dock inte råd med en systemkamera, dessutom är de rätt stora och jobbiga att släpa med sig överallt, men en mobiltelefon med kamera har de flesta. Fördelen med mobilen är att den nästan alltid är med i fickan eller i väskan när du är ute på språng. Den finns med andra ord alltid till hands när det dyker upp spännande fototillfällen. Det går faktiskt att ta riktigt fina bilder med hjälp av en mobilkamera, det gäller bara att känna till lite enkla knep. Det anordnas till och med tävlingar med fantastiska bilder tagna med mobilkamera, något som bevisar att det verkligen går. I den här texten ska du få lära dig vad du kan göra för att knäppa bilder som imponerar, bara med hjälp av din telefon. Läs vidare och lär dig hur du ska gå tillväga.

Komposition är allt

När man tar bilder med mobilkamera gäller ungefär samma saker som när man fotograferar med en vanlig kamera. Att komponera bilden snyggt är viktigt. Se till exempel till att horisonten är rak. Det är också snyggt om du har något som ramar in objektet du fotograferar, kanske ett träd eller en buske. Tänk på att försöka hålla telefonen stilla när du tar bilden. Vissa telefoner låter dig ta flera bilder snabbt i rad, på så sätt kan du välja ut den som blev bäst. Olika telefoner har naturligtvis olika bra kameror. iPhone imponerar med sina klara och skarpa färger, men det finns även android-modeller som är riktigt bra. Vill man uppgradera sin mobilkamera finns det möjlighet att ladda ned en kamera-app. Ibland så blir faktiskt bilderna bättre med en annan mjukvara än den som redan sitter i telefonen. Det finns även externa linser att köpa till kameran. Dessa kläms fast runt linsen och ger dig möjlighet att ta bättre makro- och landskapsbilder. Fråga i en fotobutik så kan du få hjälp med att hitta rätt.

Efterarbeta dina bilder

En bild är inte klar så fort man har knäppt den. Den behöver ofta lite efterarbete för att bli riktigt bra. Idag finns många bra och enkla redigeringsappar som låter dig bearbeta dina bilder enkelt och snabbt. Du kan till exempel öka på skärpan, ljusa upp bilden och lägga på ett snyggt filter med en sådan app. Den riktigt ambitiösa för över sina bilder till datorn och bearbetar dem i ett bildredigeringsprogram där. Det kan faktiskt vara värt det om det är en riktigt bra bild du vill spara. Ett sista tips för att bli en riktigt bra mobilfotograf är att öva och öva ännu mer. Testa olika vinklar och ljus för att se var du får den bästa bilden. Vad händer till exempel om du lägger dig på marken och tar en bild, eller om du klättrar upp på en pall? För att fotandet ska bli extra roligt kan du investera i ett riktigt fint iphoneskal. Då blir det trevligt att ta upp telefonen för att fota.