Makrofotografering

Det är kul att fotografera och det är ännu roligare när man lär sig mer om sin kamera och om olika typer av fotografering. En spännande del av foto är makrofotografering, vilket innebär att man fotograferar väldigt nära. Detta är särskilt vanligt inom naturfotografi där man fotar insekter och små detaljer på djur och natur. Har du sett en riktigt snygg bild på en fluga, där man verkligen ser alla små detaljer på den lilla kroppen? Då är det troligen en skicklig makrofotograf som har varit i farten och tagit bilden.

Nikond70aboveVåga gå nära

Ett enkelt sätt att börja lära sig makrofotografering är att våga gå nära sitt objekt. Det kan vara en utmaning när det gäller djur eftersom de har en tendens att dra sig undan om man kommer nära. Börja därför med att testa på blommor eller saker i din närhet som sitter still. Har du fotograferat länge men är sugen på att ta dina motiv till en ny nivå? Det konstnärliga uttrycket ligger i vilka objekt du väljer att gestalta, men för att först verkligen lära sig kamerans inställningar kan du öva på vad som helst, till exempel lampor, bord, stolar och vardagliga ting i ditt hem. Du kommer snabbt märka skillnaden om du krymper avståndet mellan dig och objektet. Märk skillnaden om du fotar en lampa ståendes på golvet eller om du klättrar upp i en våningssäng och kommer riktigt nära. Det är fascinerande hur mycket man kan se vid en inzooming.

Håll kameran stilla

En grundläggande och förvånansvärt svår sak inom fotografering är att kunna hålla kameran absolut stilla. Detta är särskilt avgörande vid makrofotografering eftersom minsta vibration kan göra att motivet blir oskarpt. Då du redan har gått nära och zoomat in gäller det att du är stadig på hand när du väl ska trycka på avtryckaren, det är mer förlåtande om ett plåttrigt motiv blir lite oskarpt på vissa håll. Många professionella fotografer använder sig av ett fotostativ när de fotar makro, det gör att kameran hålls stadig och inte rubbas när du trycker på avtryckaren. Vissa fotografer använder sig till och med av särskilt framtagna kameror där slutaren är speciellt framtagen för att inte vibrera eller göra ljud ifrån sig. Det är viktigt när man fotograferar djur i det vilda då de kan bli bortskrämda av minsta tecken på intrång eller hot. Makrofotografering är en konstform som alla kan lära sig.