Bli en duktig fotograf

Bli en duktig fotograf

Oavsett om du är född med en talang eller inte och om du vill jobba professionellt som fotograf eller fotografera på hobbynivå krävs det övning för att bli riktigt bra. Ju mer man fotograferar desto mer lär man sig olika tekniker och hittar kreativiteten inom sig. Här får du några tips på vägen!

Creative Photographer

Lär känna din kamera

Det finns många tips på hur man blir en bättre fotograf. Det absolut viktigaste är att du känner din kamera innan och utan! Om du vet vad knapparna betyder och hur du ändrar inställningar minskar risken att du missar de viktiga fototillfällena. Har man en bra kamera kan man ta helt ok bilder med hjälp av autoinställningen, men ju mer man lär sig att hantera de manuella inställningarna desto bättre bilder blir det – och roligare att ta dem! Börja enkelt på en nivå som känns lätthanterlig för dig och jobba sedan upp förmågan att använda en alltmer avancerad teknik.

Det är också viktigt att våga vara kreativ. Våga testa olika vinklar, gå ner på knä och ta uppifrån, gå riktigt nära ditt motiv och så vidare. Rör på dig! Om du fotograferar ett objekt med en omgivning behöver inte objektet, exempelvis människan eller ett djur, vara centrerade i mitten. Det kan bli ännu bättre bilder om du vågar sätta dem i ena kanten. Testa även att experimentera med oskärpa eller motljus. Du kan hitta fantastiska effekter om du går utanför ramarna. Prova dig fram!

Lär dig redigera

Även om många bilder är läckra naturliga kan man skapa otroliga bilder med hjälp av redigering av olika slag. Om du har svårt för att lära dig själv kan en kurs i bildhantering och bildredigering vara bra att gå. Det finns även onlinekurser och programmen har ofta introduktions- och instruktionsvideor man kan titta på. Att redigera bilder handlar om att lyfta fram det mest fantastiska i dem och skapa någonting unikt. Vissa redigeringsprogram är dyra i inköp men många har en testversion som man kan prova innan för att bilda sig en uppfattning om programmet och dess funktioner.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *