Djurfotografering

Att ta snygga bilder på sitt husdjur är egentligen inte så svårt. Med några enkla knep får du bilder som ser professionella ut och som du kan hänga på väggen. Att fotografera en hund eller ett marsvin skiljer sig inte så mycket åt rent tekniskt, men det är förstås lättare att få en hund att sitta still och posera. Välj en tidpunkt på dagen när du har bra naturligt ljus, det ger vackrare bilder än om du använder blixt. Husdjuret bör vara på bra humör och varken alltför sprallig eller för trött.

Porträtt eller spontan lek

Om du vill ha ett vackert porträtt kan du placera djuret på en filt eller en kudde framför en enfärgad bakgrund, till exempel en vägg eller ett lakan du spänt upp. Fokusera på djurets ögon, det är där vi vill ha mest skärpa för det är på ögonen vi tittar först. Kort skärpedjup ger ett skarpt porträtt där bakgrunden är ur fokus. Dina egna husdjur känner dig väl, men vill du fotografera andras djur bör du komma ihåg att känslan för djur ger bra fotografier, så arbeta på relationen mellan dig och djuret. Med spralliga individer fungerar det bäst med fotografier utomhus där de får röra sig fritt, till exempel kalvar som släpps ut i hagen.

Godis ger bättre fotografier

Hur fotograferar man då ett marsvin eller en hamster som inte förstår när du säger ”sitt still”? Där är godis och mat hemligheten. Placera djuret där du vill fotografera det och servera några godbitar det kan tugga på medan du fotograferar. En grön persiljekvist intill marsvinet är inte bara godis, utan ser också snyggt ut på fotografiet. En katt som inte låter sig mutas med en godisbit kan du istället följa med kameran. Passa på att fotografera när den tittar ut genom fönstret, solar sig på trappen eller har lagt sig till rätta i mormors knä. Tänk på att ha korta fotosessioner, annars tröttnar djuret.