Porträttfotografering

Har du förebilder som Annie Leibovitz och Anton Corbijn? Drömmer du om att bli en lika vass porträttfotograf som de är? Då kan det vara en bra idé att gå en kurs i fotografi eller porträttfotografering för att slipa till dina färdigheter ytterligare. Fotokurser går att hitta på lite olika ställen. Kortare kurser hittar du hos olika studieförbund. Vill du gå en längre utbildning kan du söka till folkhögskolor och universitet som finns både i Sverige och utomlands. Det tredje alternativet är att söka sig till internet där det finns en uppsjö av kurser och tutorials att ta del av.

Tips när inspirationen tryter

portrait_whitby_gothic_weekend_2013Förr eller senare inträffar något som alla kreativa och skapande människor drabbas av. Inspirationen tryter och övergår i transpiration. Du har ett viktigt uppdrag men inte en enda bra idé om hur du ska ta porträttbilderna. Bara lugn, det finns hjälp av få och knep att ta till. Köp snygga posters av dina favoritfotografer och använd dem som inspiration till nya bildidéer. Utmana dig själv och ta en bild om dagen, det kan vara vilken typ av bild som helst, under en vecka, månad eller ett helt år. Det lär dig att sänka kraven på dig själv samtidigt som din kreativitet får en boost och du utvecklas som fotograf. Ett annat sätt kan vara att anordna en utställning och smyga runt bland besökarna och lyssna på deras åsikter. Du kommer att märka att de har mycket bra och intressant att säga om dina bilder och du kommer att kunna se dina alster med nya ögon.

Om inte ovanstående tips skulle räcka kan en lösning vara att söka upp andra fotografer för att diskutera bilder och inspireras av varandra. På nätet finns det mängder av olika fotoforum där diskussionerna handlar om allt som har med fotografering att göra. De bästa forumen är indelade i olika ämneskategorier så att du som läsare lätt kan hitta det som intresserar dig, till exempel porträttfotografering. En stor svensk sajt med mycket matnyttig information om bland annat fotografering och bildbehandling är Moderskeppet. En del av materialet är gratis medan full tillgång till allt kräver ett medlemskap. Det går också att söka efter och hitta användbara tutorials på YouTube. Om du googlar på fotobloggar kan du få ytterligare tips på fotoforum som kan vara användbara för din fortsatta utveckling som fotograf. Inspireras gärna av andra fotografer men stjäl inte deras bildidéer och presentera dem som dina egna, det kommer du bara att förlora på i längden.