Sälj dina fotografier online

Om du är fotograf och vill sälja dina fotografier behöver du en onlineshop eller liknande för att folk ska hitta dina foton och kunna beställa dem. Om du vill stärka ditt varumärke och få hjälp med din digitala närvaro ska du gå in på https://klingit.com/sv/ och kolla in vad de kan erbjuda dig. Du kan alltid kontakta dem och höra vilken lösning som skulle passa dig. De erbjuder olika tjänster som webbdesign, grafisk design, branding, social media marketing och UX-design. Det är en hel vetenskap att bygga upp en bra digital närvaro på nätet där du blir hittad i mängden. Det är viktigt att din webbplats är byggd på ett bra sätt och att ditt varumärke är tydligt för att du ska kunna sälja dina fotografier. Det är helt klart värt investeringen att anlita proffs om du inte är insatt inom området själv.

Bestäm papperstyp

När du har fått upp din webbplats och webbshop ska du bestämma vilka papper du vill att dina fotografier ska skrivas ut på, om de inte beställs i digital form. Det är viktigt att du tar tjockleken, strukturen, ytan och vitheten på papperet i beaktande innan du bestämmer dig för en papperssort. Ju tjockare papper desto lyxigare känns bilden och strukturen ger en viss konstnärlig känsla. Papperets yta kan vara glansigt, halvglansigt eller matt. Det är en smaksak vad som är snyggast. Om du har väldigt kontrastrika foton kan glansiga papper vara bra eftersom glansen ger en djupare svärta. Du kan alltid beställa olika pappersprover innan du bestämmer dig för vilken typ av papper du vill erbjuda kunderna. Bestäm också i vilka storlekar du vill att kunden ska kunna välja på. Det kan vara bra att ha några olika format att välja mellan.

Frakt och emballage

Att tänka på emballage och frakt kanske inte är det första du gör men det är viktigt. Tänk över hur du ska paketera de beställda fotografierna på allra bästa sätt. Du kanske behöver packmaterial och sedan ska du välja ett lämpligt fraktsätt. Något annat som du kan tänka på är om du vill skicka med ett tackkort och etiketter. Etiketter är sådana som du kan fästa ihop emballage och silkespapper med. Tackkort kan vara trevliga och uppskattas av kunderna. På ett tackkort kan du bland annat skriva adressen till webbshoppen, dina sociala medier, e-postadress och en trevlig hälsning.