Fotografera under vatten

Livet under havsytan blir allt mer populärt att filma eller fotografera. Dokumentärserien Our Blue Planet har varit en hit, och många väljer att sätta vackra havsbilder i ramar på väggen hemma. Kanske har du också blivit sugen på att testa att fotografera under vatten?

Att fotografera under vatten är som att upptäcka en helt ny värld. Under havsytan breder nya världar ut sig! Det är utmanande, men riktigt roligt! Här är några tips för dig som är intresserad av att börja fotografera under vatten.

Skaffa rätt utrustning

Ska du arbeta i vatten och under ytan krävs en annan typ av utrustning. Många väljer att börja med att använda en actionkamera, som en GoPro, som ofta är vattentät till ett specifik djup. Det är ofta mycket billigare än andra alternativ och framförallt bra om du är intresserad av att filma under ytan. Vill du använda en kamera krävs det att du köper ett så kallat undervattenshus. Detta är ett hus till kamera, som gör att du kan använda kameran under vatten och fotografera eller filma. Tänk på att hellre köpa ett dyrare än ett billigt, och framförallt att välja rätt undervattenshus för din kamera. Ofta görs dessa undervattenshus specifikt för en kamera.

Lär känna din nya miljö

Är du intresserad av att fotografera i havet? Då måste du lära dig hur du beter dig i havet. Det är inte helt riskfritt, eftersom olika hav och stränder innebär olika nya faror. Här i Sverige har vi till exempel problem med väldigt starka undervattensströmmar. Ett tips är att gå en kurs i livräddning för att känna dig bekväm och säker i havet.