Att fotografera landskap

Hur ofta har man inte stått framför en vy eller ett landskap som man hisnar inför, som känns vitt och brett och så otroligt vackert att man bara måste fånga det på bild? Nästan lika många gånger har man sannolikt kommit hem och tittat på bilderna och blivit besviken, för att man inte har lyckats återskapa samma upplevelse med kameran. Precis lika vackert som det är i verkligheten kan ett landskap kanske aldrig bli på bild, men det finns vissa saker man tänka på när man fotograferar landskap för att ändå komma närmare samma känsla.photographer-80122_960_720

Ett vanligt problem när man fotograferar landskap är att himlen blir överexponerad, det vill säga för ljus på bild. Det kan ofta leda till att man inte kan fånga en vacker solnedgång på bild. För att lösa detta kan man använda sig av två olika metoder. Den ena är att fotografera med ett avtonat gråfilter, som är mörkt upptill och ljust nedtill. Det gör att marken fortfarande behåller samma exponeringsgrad, men himlen blir mörkare, vilket gör att man kan se de olika skiftningarna tydligare. Den andra metoden är att ta två bilder med två olika exponeringar, en där marken blir bra och en där himlen blir bra, och sedan sammanfoga dem i ett bildredigeringsprogram efteråt.

Ett annat tips för bättre landskapsbilder är att fotografera från nya perspektiv. Man behöver inte alltid fota från stående, med horisonten i mitten eller med himlen i fokus. Man kan också låta förgrunden ta upp större plats, genom att sänka ner stativet och använda vidvinkel. Det är dock viktigt att tänka på vilken typ av förgrund man har. Förgrunden bör inte vara för mörk om man låter den ta upp stor plats i bilden – då kommer blicken dras till den ljusa himlen, och förgrunden blir helt oviktig i bilden. Försök istället skapa en ljus och inbjudande förgrund.

Om du har tagit en landskapsbild som du är riktigt nöjd med, och som du skulle vilja använda i din inredning, kan ett mycket effektfullt inslag i ett rum vara en fototapet med ett landskap som motiv. På Photowall.se kan du enkelt skapa fototapeter utifrån dina egna bilder, och få en helt personlig inredning.